Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Verkinix

Pages: [1] 2 3 4
1
Spore: General / Spore & RA3 loading issues - Solved
« on: January 14, 2009, 05:55:29 am »
Hey all,

I finally solved my problems with loading Spore, RA3, and Sims 2.  Previously, I would load any of the programs and they would hang at 50% cpu and 11k-14k loaded and I would have to end task over and over again until it would take.

So, I thought about what might be conflicting and causing issues.  I stumbled upon where my EADM was installed.  Turns out that EADM was on my main C drive and my games are loaded onto my games D drive.  Two separate HDDs within my laptop that only run at 5400 RPM.  So I uninstalled EADM completely from my machine.  Now I load RA3 & Spore immediately.

So it turns out that either EADM is causing the conflict or the fact that it was on a different physical HDD that was causing the problem.  It could be, too, that the HDDs are just too slow in the laptop to load in a timely manner.  Simplest solution seems to be getting rid of EADM crap all together until it's actually needed for patches and such.  But EA has one patch every 6-9 months so its not a big deal to not have it loaded.

Anyway, I hope this helps those with similar issues.  Also, feel free to add to this if you all find other solutions.

2
Spore: General / Re: spore wont start
« on: January 04, 2009, 04:47:03 pm »
You might try what I like to call "the EA dance" to get the game to work.

First you launch the game in administrator mode.

Then press cntl+alt+del and open the task manager. Then click the "processes" tab. Scroll down and find 'sporeapp.exe' and end that task.

Next open EADM and relaunch spore in admin mode.

If it doesnt load, repeat the end task process of sporeapp.exe and end task on eadm.exe as well.

Now relaunch spore in admin mode and repeat the process until it launches.

The way I tell if its worked or not is if the bit number stalls or proceeds to its normal amount.

This is what I have to do to get any EA game with securom to load. RA3, Spore, Sims2 all require this "dance" to get them to load. Usually takes 5-15 minutes to get any of them to load.

Good luck.


3
PC Games / Re: Old games you would love to see remade
« on: December 19, 2008, 03:37:59 pm »
Blaster Master, Toejam & Earl, Faxanadu, Battle of Olympus, Starcontrol 2, Battletoads, Secret of Mana 1 & 2, Jedi Knight 2: Jedi Academy, Startrek Armada 2, Paraworld...

All fun games for their time.

4
Spore: General / Re: Hype and punishment
« on: November 02, 2008, 06:52:08 pm »
It certainly didnt live up to the hype, especially with the DRM that they used. My game still takes 5-15 minutes to get to load through many "end processes" as the game hangs at one exact position in its boot sequence... the loading of the Securom bits. Go figure. The recent RA3 release with the same DRM does the exact same thing.

Apart from that, the game is fantastic when it works, but no where near the hype. There is so much potential in procedural methods and Spore doesnt utilize much more then the basics of other games that are already out there. The editors are impressive and fun, but procedural gameplay should be so much more then it currently is in spore.

5
Spore: General / Re: First Expansion: Cute and Creepy Parts Pack
« on: October 22, 2008, 06:49:29 am »
Five bucks maybe, but twenty is totally not worth what you get. Especially in a recession, why would someone pay $20 for additional parts to a game when they could purchase a full game of any other variety for about the same. EA needs to get its head out of its backside, but the only way to do that is for customers to speak up and stop letting them dictate the market.

Anyway, the additions look decent enough, but not $20 decent.

6
Spore: General / Re: Escape Key Woes
« on: October 06, 2008, 08:14:35 pm »
Why are you guys complaining? Most games don't let you skip the first one or two company logos.

Correction, most EA games dont let you skip their logos. Just about any other game you can go in and delete, rename, or change an option setting to disable the intro screens. This is because EA knows that the more you see their logo, the more manipulated you are into buying their products.

Anyway, my problem with it is that this is another in a long line of aggressive advertisement with complete disregard for the fact that the customer has already purchased the product. Their greed will not be satisfied until every customers complete income and then some is theirs.

7
Site News / Re: Where's Gaming Steve?
« on: October 06, 2008, 07:43:58 pm »
Just wondering about this myself. A month and some change past the release of the reason the site opened in the first place and the front page is chirping with crickets. I guess Steve was so distraught with how unwhelming spore turned out that he never wants to come back and gave up on games all together. Just kidding, but checking the site week after week is getting boring and pointless. Come back Steve!

8
Spore: General / Re: Escape Key Woes
« on: October 05, 2008, 11:11:58 am »
I was exaggerating the time frames, but when you're irritated, time can feel exaggerated.

Anyway, try pressing escape repeatedly right when you die.  That was the first time I noticed the problem. But even now, if I press it before the "egg spawning/growing" or "ship launching" does its thing, I get the issue. This is a good 15 seconds into the cinematic.

All in all, this sort of bug is unacceptable in any game and needs to be corrected.  Further, cinematics should not be "forced" on the player after the first time of going through it. There should be an option to turn them off.

9
Spore: General / Escape Key Woes
« on: October 05, 2008, 10:53:18 am »
So, since the patch, the escape key no longer bypasses the EA splash screen and has issues on normal cinematic screens.

Basically, when I die at any point in the game and hit the escape key to skip the stupid cinematics, my creature/ship/whatever does not spawn if I hit the escape key before the creation "launches" in the cinematic.  What does happen is the camera will get locked to something "under" the ground and become unresponsive, immobile, and there is nothing to do, but quite the game, losing all progress to that point.  Further, the escape key will not bring up the menu screen.  And if you open the menu manually by the icon and save, then reload the save, the game returns to the same state.

Now, I've tried contact EA tech support several times now and have yet to get a response. Half the time, the tech support site doesnt even load. This has been going on since the patch released and is irritating beyond measure.  So I am posting this here in hopes that someone from maxis will actually read it and report the bug through the proper channels.

I honestly dont know why the cinematics need to play EVERY time you die. I mean geez, you're already PO'ed that you die and now you are being enraged further because you're being prevented from getting right back into the game. This is especially compounded in the space stage where you can die 6 or 7 times in a row because you load at the city thats under attack and get raked over the coals upon load. So 34.6 minutes to load the cinematic and 2.3 seconds before you die again. So hitting escape helps a little bit, only 3 minutes of loading cinematic and 2.3 seconds alive before getting destroyed. The cinematics just need to be removed.

On a side note, there needs to be some kind of defense IN space. You enter a hostile space and get destroyed before you make it to the system to actually talk to the enemy. Or you are trying to leave the planet and get destroyed in space due to loading and needing to take 15 minutes to scroll.

Anyway, I would try reinstalling the game, but I dont want to lose an install/activation. Such an infuriorating psuedo fun game.

I hope things improve soon.

10
I'm playing on hard and finding it a bit on the easy side.  At least its easy in the sense that I've figured out the simplistic ways to counter everything the AI throws at me.  I do wish there was more complexity to this game.  Guess I'll just have to wait for real expansions or other companies to make similar knockoff games.

11
Spore: General / Re: I'm having issues
« on: September 20, 2008, 10:02:04 pm »
Ok, one more thing I'm having problems with. I'm entering a system inhabited by a hostile race and they attack me on sight in space. But there doesnt seem to be a way to defend myself or attack back. And I end up dying long before I reach the planet I'm supposed to be heading to. Am I just missing something or is there really no way to defend or attack in space before you arrive at the colony? Is there no counter to this? I'm just tired of losing half my HP (sometimes all of it) while trying to get to the planet I'm going to be bombarding.

On a side note, I defeated a race by draining their home planet of atmosphere and reducing them to a single city which I then decimated. Further, I dropped the quality of one of my own planets from T2 to T0 instantly by adding atmosphere to the planet. As it turned out, the atmosphere became violent when added to. Caught me off guard, but awesome none the less. Good times.

12
Spore: General / Re: I'm having issues
« on: September 20, 2008, 10:53:29 am »
I've also noticed that my creatures are getting deleted from the server. None of them are inappropriate or anything like that. Are there time limits and such that things are allowed to stay on the servers? Or is it just an issue with the servers themselves? A few of my earlier creations had been up since the first week and now all of a sudden they are "removed". I first noticed this behavior a week ago when I made a brand new creature, uploaded it, and immediately it was removed. Now this was a blue, hexapod carnivore that didnt resemble anything profane or inappropriate. Just a nice normal cool looking critter that I was trying to share with the world.

13
Spore: General / Re: I'm having issues
« on: September 20, 2008, 10:15:11 am »
Ok, I figured out the leg on leg action. I guess if you hold control, you can attach a new leg to an existing one. As far as making a horizontal forward facing S, I cant find anything refering to it. Also, is there a way to connect the ends of the spines? Like to make an O or make the tail be a loop?

14
Spore: General / I'm having issues
« on: September 20, 2008, 09:57:47 am »
So I decided to get Spore against my better judgement on the day of release. It took a while to install and once installed it would not run. After some tinkering, it finally ran (setting admin mode and XP compatibility mode). But it still takes 3-5 tries every time I want to run it in order to get it to run. Most of the time it loads and then says something about program failure, shutting down. Other times it just hangs when the exe is 14kbs loaded. I then end process and start it over again. Most of the time I can get it to work when I shut down the EA download manager (not sure why thats loading at all in the first place) and retry it. Anyway, I'm not sure what the conflict is apart from Securom and the rest of windows. I would just like to be able to run the game first time without having to resort to admin mode and XP compat. Are there any suggestions that I might try to resolve this?

Next is the in game cinematics. EVERY time I go into an editor, progress through the game, or come back from an editor, I have to watch the cinematics. It was fine the first dozen or so times, but now its just getting irritating. Is there a way to turn that off? My esc key is getting a bit worn out and not responding as often as it did before I started playing spore.

Further, the cinematics EVERY time you die in space game is just annoying. I mean come on, you are already pissed off that you died in the first place, then you end up going to a movie? What genious thought that that was a good idea? And when you die 6 times in a 3 minute period because the enemies are insane (hard mode) it just adds fuel to the fire. I guess here my question would be, how does one fight off these big invasions effectively? I have my ship and 2 allies, but we are no match for the dozen or so enemy ships flying around. And after the allies are destroyed, they are no longer available. Perhaps it would be nice for your civilization to have their own defensive ships. I mean I'm getting invaded on all 3 of my planets simultaneously and I am only one ship. By the time I get to the third, most of the colonies and all of their defensive structures are wiped out. Now add to this that right after finishing off the last enemy and saving the day, I am invaded IMMEDIATELY because the invasion timer is reset. Needless to say, my funds are nonexistant from trying to reequip my cities and having no income due to battle.

Maybe I am just doing something wrong. And I cant get any new tech because I have no money. I should note that my colonies and economy were strong prior to the constant invasions. It would just be nice to have defensive ships to guard my colonies when I'm away or dealing with my homeworld. And maybe there are and I just havent found it yet.

Finally, is there a way to change and/or set hotkeys? I would really like to change my wasd controls in creature stage and space stage so that a and d are strafe and not turn. Thats they way I play on all of my other games with said configuration, and this messes me up to no end. I havent found any way of changing my keys, but perhaps someone else knows how. Any help on this would be appreciated. I would like to add that holding down RMB in creature stage should keep the camera locked to the mouse look, but it doesnt seem to. Moving is somewhat tedious at times in creature stage. Especially when fleeing from an attacker. Any suggestions on how to improve this? Maybe I am just doing something wrong.

All in all, Spore, in it and of itself is a fantastic game. It could have been much better, but hopefully expansions cover those bases. The creaters are good, but can be somewhat limiting. I was trying to put a leg on another leg (as shown in one of the earlier demo videos) but that functionality seems to have been taken out which is really annoying IMO. I've also been trying to bend the spine horizontally in an S shape like a snack on the ground, but that seems to be locked too. I havent tried any "cheats" or such yet, so maybe thats still possible. Could anyone verify that these are possible or not?

Thanks

15
Spore: General / Re: Spore won't start up (SOLUTION)
« on: September 10, 2008, 03:47:59 pm »
I have that issue myself. I figured out a little bit about it that might be of help. When I would run the game (even in admin mode) it wouldnt actually load. It would just hang. So I opened task manager (cntl alt del) and found the processes running. I found that sporeapp.exe would get to about 14000 K and just stop. It actually needs to get to 28000 (or more, I havent paid that close attention) before it actually loads. So, I would run the game, watch the task manager and see where spore hangs. I would then end that process and start it again. Usually 2-3 attempts will allow it to work.

Further issues may have been caused by conflicts with my AV software. SecuROM and TrendMicro dont seem to like eachother much. TM has been going crazy since I installed spore and spore has been having issues starting up when TM is running. I have added sporeapp.exe to exception list, but that doesnt seem to help. Now, forwhatever reason, the game runs with the AV software, but I'm not sure what I changed to "fix" it.

Also, I am running spore in windows xp sp2 compatibility mode. It seems to run better that way.

I hope this helps.

Pages: [1] 2 3 4